Keytrade Bank Mijnentocht verwelkomt zondag 2000 lopers en wandelaars op tweede editie

Golazo
Golazo

Op zondag 18 december vindt de tweede editie van de Keytrade Bank Mijnentocht plaats. 2000 lopers en wandelaars vertrekken aan be-MINE in Beringen richting De Schacht in Heusden-Zolder of doen een lus rond die laatste mijnsite. Het evenement kadert binnen de Keytrade Bank Nature Trail Series en combineert de prachtige natuur en het rijke industrieel erfgoed van beide mijngemeentes. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag.

De Keytrade Bank Mijnentocht bestaat uit loop- en wandeltochten van 8 km, 16 km en 21 km (Terril Challenge). De lopers en wandelaars van de 8 km starten en finishen In Heusden-Zolder, waar 30 jaar geleden de mijnsite van Zolder als laatste Limburgse mijn de deuren sloot. Vanaf 9u30 mogen de lopers eraan beginnen, vanaf 12u de wandelaars. De lus van 8 km gaat de terril van Heusden-Zolder op, om daarna door wijk Lindeman terug te keren naar De Schacht, de mijnsite van Heusden-Zolder.

De lopers van de langste twee afstanden mogen zondag de spits afbijten. Zij vertrekken verspreid in vier waves tussen 8u30 en 10u30 aan be-MINE in Beringen. Aansluitend, tussen 10u30 en 12u, zullen de wandelaars aan hun tocht van 16 of 21 km beginnen. De finish ligt aan De Schacht in Heusden-Zolder. Het traject loopt in tegenovergestelde richting van vorig jaar, toen alle parcoursen in Beringen eindigden.

De deelnemers aan de Terril Challenge krijgen al na 300 meter de eerste hoogtemeters te verwerken met – nieuw op het programma dit jaar – de beklimming van de Avonturenberg in Beringen. Wie voor de 16 km kiest, buigt net voor de terril af en loopt of wandelt dwars door de bossen naar Heusden-Zolder. De Terril Challenge zal zijn naam volledig waarmaken, want er staan in totaal maar liefst drie terrilbeklimmingen op het programma, eentje meer dan vorig jaar. De tweede terril op het menu is die van Beringen en de derde die van Heusden-Zolder. De tocht is pittig maar prachtig: het weidse uitzicht bovenop de terrils zal het harde werk ongetwijfeld ruimschoots goedmaken.

Het parcours van zowel de 16 km als dat van de 21 km is ongeveer 60% verhard, afgewisseld met bospaden en single tracks. Er zijn onderweg twee bevoorradingsposten. Met ZLDR Luchtfabriek en de Loods lopen en wandelen de deelnemers aan de Keytrade Bank Mijnentocht langs twee authentieke Zolderse mijngebouwen. Uiteraard valt er op de oude mijnsites van Beringen en Heusden-Zolder zelf ook nog heel wat industrieel erfgoed te bewonderen. En aan de finish kan iedere deelnemer ook dit jaar proeven van een Koolputter Goud, het lokale mijnwerkersbier.

“30 jaar na de mijnsluiting is deze site nog steeds actueel”

2000 sportievelingen zullen zondag al lopend of wandelend dwars door de mijnstreek rond Beringen en Heusden-Zolder trekken. “De terrils blijven tot de verbeelding spreken”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports. “En ook de mijnsites trekken heel wat deelnemers aan. De indrukwekkende natuur tussen de twee mijngemeentes is verrassend.”

“Ik kan geen betere plaats bedenken als eindpunt voor de Keytrade Bank Mijnentocht dan ons prachtige mijnterrein in Heusden-Zolder”, vertelt burgemeester Mario Borremans. “Het is vooral mooi om te zien dat 30 jaar na de mijnsluiting, deze site nog steeds actueel kan zijn. Ruim 2000 deelnemers die onze mijnarchitectuur en natuur van onze topsportgemeente beter leren kennen, daar kan je als burgemeester alleen maar vrolijk van worden! Ik ben ervan overtuigd dat net zoals vorig jaar, ook dit een topeditie zal worden”, aldus Borremans.

Keytrade Bank Nature Trail Series

De Keytrade Bank Mijnentocht is de afsluiter van de Keytrade Bank Nature Trail Series 2022, de verzameling van de meest groene loopevenementen van ons land. De eerste afspraak in 2023 wordt de Keytrade Bank Nationaal Park Marathon Maasmechelen op 4 en 5 maart.

Deel dit bericht

Save the date

22/12/2024